fbpx

Pisanje kao samoisceljenje

Kao samozaposleni pisac, i profesor kreativnog pisanja, mogu da potvrdim činjenicu da pisana reč ima moć lečenja. Međutim, ne morate biti iskusan ili elokventan pisac da biste dobili samoisceljujuće koristi koje pisanje može da ponudi. Sve što je potrebno je da iskreno kanališite svoje emocije i aktivirate kapacitet za razmišljanje. Lepota pisanja kao oblika samoisceljenja je u tome što vam omogućava da se oslobodite osećaja i pomirite se sa problemima, ali ne naudite nikome drugom jer pišete za sebe i ne morate da pokazujete bilo kome drugom.

Terapija pisanjem je izuzetan metod za vaš lični duhovni rast i razvoj i rešavanje stresa, anskizonosti, depresije u borbi sa životnim problemima.

Kako to postići pisanjem?

Kada koristiti terapijsko pisanje kao oblik samoisceljenja, fokus je na iskazivanju svojih emocija. Pisanje na gramatički ispravan način ili pravilnu strukturu rečenica i upotreba interpunkcijskih znakova nije toliko važno kao pisanje reči koje adekvatno izražavaju vaše emocije. Samo isceljenje potiče iz iskrenosti i izražavanja emocija i ako se ugušite ili cenzurišete dok pišete, nećete zaceliti tokom procesa. Ispod su neke korisne smernice za pisanje na način koji je takođe lekovit.

  • Odvojite vreme za pisanje kao način isceljenja. Obezbedite sebi najmanje dvadeset do trideset minuta neprekidnog vremena za pisanje. Omogućavanje adekvatnog vremena u tihom prostoru bez prekida omogućava vam da se koncentrišete na svoja osećanja.
  • Slobodno pisanje je takođe veoma važno. Važno je zapamtiti da samo pišete za sebe i da niko drugi neće videti vaše reči, tako da ne morate brinuti da su vaše reči previše oštre.
  • Stil vašeg pisanja takođe nije važan. Nije važno da li pišete pesmu, pismo, predstavu ili bilo koji oblik pisanja koji odaberete sve dok su reči pravi izraz vašeg osećaja.
  • Gramatika, struktura rečenica i interpunkcija nisu važni, tako da dok pišete kao oblik samoisceljenja, ne brinite o uređivanju pisanja. Samo nastavite dok ne osetite kako se bolovi utapaju i ne osećate kao da je vaše pisanje dovršeno. Nema potrebe da se vraćate i uređujete svoj posao ako to ne želite.
  • Ponekad je korisno čitanje reči naglas nakon što završite sa pisanjem. Ako se nalazite na sigurnoj lokaciji gde se vaše reči neće čuti i ako se osećate ugodno, možda će vam biti od koristi da pročitate svoj glas naglas. Ovo daje glas vašem pisanju i može biti korisno u procesu izlečenja.
  • Konačno je preporučljivo uništiti vaše pismo paljenjem ili nekim drugim načinom uništavanja kada završite sa pisanjem. Ovo definitivno okončava situaciju i pomaže u stvaranju zatvaranja. Takođe eliminiše mogućnost da će vaše reči neko pročitati one koje bi mogle uvrediti ili povrediti.

U mojim brojnim radionicama kreativnog i terapijsko pisanja nebrojeno puta sam video fantastične lekovite moći pisanja. Ljudi su se prosto preporodili: našli su dobar i pristupačan način da dođu u kontakt sa samim sobom, obnove izvore energije i krenu napred.

I ne morate da budete profesionalni pisac da bi ste pisali u terapijske svrhe. Kao pisac od zanata, nemam nužnu prednost u odnosu na one koji se bave drugim poslovima. To je zato što pisanje u svrhu isceljenja nije čak ni blizu pisanju za objavljivanje. Kada pišete da biste iscelili, slobodno pišete šta god želite bez ikakvih ograničenja ili ograničenja. Gramatika i interpunkcija idu kroz prozor, a najvažnije je emocija koja stoji iza reči.

Terapija pisanje može biti vaš lični terapeut. Dovoljno je samo da imate kod sebe papir, olovku i da pišete…srcem. Sve ostalo će doći na svoje mesto.