fbpx

Psiha i realnost: tajna je u balansu

Ljudski intelektualni i duhovni napredak ne zasniva se na privlačenju atrakcija, pozitivnom mišljenju i ugađanju sopstvenim željama. On je rezultat dugotrajne borbe da se stvari “vide onakve kakve jesu”, a ne kao projekcije sopestvenih emocija. Grmljavina nije prokletstvo sa nebesa, bolest nije božija kazna, niti je svaka smrt ili nesreća delo veštica.

Ono što nazivamo Prosvetiteljstvo i za šta se često noktima grčevito držimo, zapravo predstavlja sporo probijanje svesti da je svet jedno čudesno mesto koje postoji i razvija se u skladu sa sopstvenim unutrašnjim algoritmom uzroka i posledica, verovatnoće i prilika, bez ikakvih obzira prema ljudskim emocijama.

U pitanju nije samo naše sveukupno znanje o svetu koji nas okružuje, već i preživljavanje nas kao pojedinaca i kao vrste. Sve osnovne tehnologije koje su ikada izmišljene kako bi ljudi preživeli, nahranili i zaštitili se, nastale su kao plod neumorne posvećenosti vrlo tvrdom emiprizmu: za naše pretke je veliki luskuz bio misliti da će pozitivno razmišljanje učiniti da strela pogodi zahuktalog bizona u srce, ili da će čamac plutati na vodi uz pomoć molitvi , uz prisustvo nekakve super sile koja će priskočiti u pravom trenutku. Bilo je potrebno da budu sasvim sigurni u ono što rade.

Naši preistorijski preci morali su vrlo pažljivo da proučavaju prirodu sveta i materijala koji su im bili na raspolaganju – kamenje, glinu, biljke, životinje, na primer. Morali su da eksperimentišu, kroz pokušaje i greške, da bi pronašli način kako sve to funkcioniše. Kroz nekoliko miliona godina postojanja na planeti, nema sumnje da su verovali i u bogove, vile i veštice, ali je njihov optanak zavisio iskljčivo od sigurnosti i kvaliteta njihovih skloništa i oružja, kao i veština za njihovu upotrebu.

Kada se nađemo u stvarno teškim i odlučujućim životnim sitacijama, niko od nas se neće lečiti vizualizacijama, već će otići u bolnicu po pomoć. Nijedan političar se neće u ratu osloniti na generala koji se “nada” u sutrašnju pobedu uz pomoć pozitivnog mišljenja. Niti će i jedna domaćica skuvati ručak uz pomoć zakona privlačenja. Uvek se tada oslanjamo na zdrav razum i iskustvo, kao i osobe koje su spremne da pravilno procene rizike i izlaze iz takvih situacija.

Ja toliko. A vi, kako ste?

Ako vam se sviđa, podelite....