fbpx

Anksioznost i terapija pisanjem

Ponovo si potonuo u dubiozu. Nemiran si, knedla u grlu, oluja u stomaku. Treperiš kao list na vetru. Problem je što ne možeš da shvatiš zašto ti se to događa, odakle ti žmarci, mravi ispod kože, kratak dah i srce koje hoće da iskoči iz grudi?

Možeš da odeš u šetnju, meditiraš…i još bolje, možeš da sedneš i napišeš svoju anksioznost. Zvuči glupo? I ne baš. Terapija pisanjem ti može pomoći da se izboriš sa svojim anksioznošću tako što ćeš da je napišeš!

Tvoja anksioznost ti može dati dragocene informacije, a proces pisanja pomoći da ih izvučeš napolje i korisno upotrebiš za sopstveni balans, rast i razvoj.

Šta ti tvoja anksioznost govori?

Uvek je korisno da Mislimo o svojoj anksioznksti kao o uputstvu za upotrebu veš mašine. Naravno da možemo da razumete kako se stavlja veš i orašak, ali čitanje uputstva svakako može biti veoma korisno.

Centrifuga ne radi? Pročitaj uputstvo. Filter se zapušio? Pročitaj uputstvo.

Tvoja anksioznost ti daje slične smernice.

Problem je u sledećem: korisne informacije su zaključane u tvojoj glavi, u obliku zbrkanih misli i pogrešnih narativa.

Pisanje o anksioznosti pomaže da se da smisao neshvatljivom. Pruža nam novi način da sagledamo situaciju i pomaže i drugima u tom procesu.

Svi smo mi ljudska bića. Da li misliš da si u svojoj borbi jedinstven?

Da, tvoj život je samo tvoj, ali svi ljudi trpe i pate od sličnih stvari kroz celu istoriju čovečanstva, i te teškoće se uvek iznova ponavljaju.

Nemaš dovoljno samopouzdanja? Otvori um i piši o svojoj anksioznosti.

Nisi siguran šta da radiš sa svojim poslom i karijerom? Piši o svojoj anksioznosti i osvetli iz drugog ugla izbore koje imaš.

Iako su ljudska bića su evoluirala vremenom i naučila kako da se izbore sa mnogim nevoljama, ovladala su svojim okruženjem, išla na mesec i izmislila pametne telefone, anksioznost nije evoluirala sa nama.

Umesto toga, anksioznost još uvek egzistira u kamenom dobu. Bila je korisna kada je ljude upozoravala na opasnost od divljih životinja i zlonamernih pripadnika iste vrste.

Sada, u modernom dobu, anksioznost nas gura unazad. Sprečava da radimo ono što želimo.

Paradoksalno je da pisanje o tome može da oslobodi naše potencijale i poveže nas sa humanošću.

Šta se događa kada pišeš o svojoj anksioznosti?

 1. Imenuješ sopstvene strahove.
  Kada staviš strahove na papir, onda napraviš distancu od njih. Stvoriš prostor između. Stvaranje disance u odnosu na to što te muči obično otkriva da to nije onako strašno kao što si mislio.
  Shvatiš da te je tvoj strah obmanuo i da je onaj pravi strah u stvari emocija koja se nalazi ispod njega.
 2. Obrađuješ svoje emocije
  Korisnost pisanja o anksioznosti je u samom procesu pisanja. Dodavanje reči o tome kako se osećaš pomaže da se oblikuju sopstvene emocije. To umekšava osećanja, čineći da postanu dovoljno ublažene kako bi mogao da počneš da se baviš njima.
 3. Stičeš nove uvide
  Kao rezultat pisanja stičeš nove uvide u sopsotvenu situaciju, misli i emocije.

Kada počneš da pišeš, vrlo brzo ćeš primetiti da ti se početak vrlo razlikuje od kraja pisanja.

Pisanje ne samo što transforimiše ono što pišeš već i tvoj način razmišljanja.

Terapijsko pisanje je zato odličanmetod samopomoći. Da bolje razumeš sebe i druge. Da pobediš svoje strahove. I dobiješ novi kvalitet života. A to je ono što se računa. Ovde i sada.

Ako vam se sviđa, podelite....