fbpx

Kako pisanje leči?

Sukob je neophodan sastojak za stvaranje intrigantne priče. A sukob je neizbežni deo života. Razočaranje, tuga, bolest i smrt nas muče u različitim trenucima i na različite načine.

Svi imamo metode suočavanja sa onim što ne razumemo, suočavanja sa bolnim situacijama u svom životu. Jedna terapijska tehnika koja nam pomaže da se izlečimo u vreme zbunjenosti, slomljenih srca i najdubljeg gubitka je jednostavno, ali tako veoma moćno – pisanje.

1. Pisanje nam omogućava da shvatimo stvari.

Kada ne znamo šta da radimo, stavljanje reči na papir pretvara osećanja u nešto opipljivo. U inače sivom vremenu, crno je belo. Kad nam se ne sviđa razgovor, pisanje nam omogućava da govorimo na usamljeni način. Stranica papira postaje neprestani prostor za deponovanje naših briga, strahova i nadanja.

2. Pisanje nam pomaže da pustimo i prihvatimo da možda nikada nećemo naći odgovore.

Istraživanjem naših emocija putem pisanja postaju dostupna sva naša pitanja i pojavljuju se mogući odgovori. Duobko i našeg pravog, unutrašnjeg bića. Vremenom postižemo konkretan napredak. Preispitujemo i prerađujemo i na kraju krećemo napred, dalje od onoga što trenutno radimo.

3. Pisanje poboljšava naše mentalno i fizičko zdravlje.

Istraživanja dokazuju da pisanje o zabrinjavajućim problemima jača naš imunološki sistem i poboljšava naše emocionalno zdravlje, što zauzvrat postaje koristno za naš život na mnoštvo načina. Pisanje nam daje prostor za razumevanje, smirivanje, obradu i oslobađanje negativnih emocija.

4. Pisanje menja naš pogled.

Terapijski dnevnik je možda popularan oblik terapijskog pisanja, ali ko vili da čita i piše zna koliko su priče moćno sredstvo doivljavanja uvida, katarze i lečenje osećanja. Mi možemo razviti svou priču konstukcijom i pisanjem izmišljene verzije događaja – možda sa alternativnim završetkom ili iz nove perspektive – ili stvaranjem priče zasnovane na određenoj emociji, ali sa potpuno drugačijim nizom okolnosti. To je sama suština terapijskog pisanje i vežbi koje radimo inidivdualno ili u grpunm radionicama.

PRAKSA

Ako se borite sa depreisjom, strahovima, čestim promenama raspoloženja, ili morate da rešavate velike životne probleme, probajte terapiju pisanjem. Evo jedne male korisne vežbe koji će vam omogućiti da se povežete sa vašim unutrašnjim bićem i lekovitim svetom pisanja.

Pišite petnaestak minuta o nečemu što vas muči – događaju ili emociji. Slobodno ga izmislite ili promenite okolnosti po potrebi kako biste se prijatno osećali.
Kada završite, podelite svoju praksu u odeljku sa komentarima. Obavezno ostavite nekoliko beleški i na komentarima drugih ljudi!
Znam da je ova vrsta pisanja po svojoj prirodi lična, pa ako ne želite da objavljujete svoju praksu danas, javite nam šta mislite o lekovitoj moći pisanja.

Ako vam se sviđa, podelite....