fbpx

Kako da pisanjem prevaziđete bolne emocije?

Kada u životu doživimo teške i bolne trenutke, pisanje može da nam pomogne da uspostavimo emocionalnu distancu u odnosu na našu ličnu muku. Terapijsko pisanje može da nam pomogne da se otisnemo u putovanje unutar sebe, do koga bi inače na neki drugi način vrlo teško mogli da dopremo.
 
Možemo da pišemo o onome što je najbolje u nama, da oživimo sećanje na same sebe. Pišemo našu priču. Pišemo našu istinu. Pisanje je proces. Preispitujemo naše teške doživljaje u našim životima, kako bi dali oblik našoj sopstvenoj priči.
 
Pisanje ličnog dnevnika, kratkih priča, pesama, ili tekstova na blogu, je nešto što preporučujem svim ljudima. Dugogodišnje iskustvo kao pisca, savetnika i profesora za kreativno pisanje dalo mi je priliku da se na ličnom iskustvu i u radu sa mnogim polaznicima mojih radionica, uverim koliko je pisanje lekovito. Možete da zabeležite događaje koji vas zbunjuju. Onda možete da postavite pitanja kako, zašto i zbog čega su vam se dogodile razne situacije u životu. To će vam pomoći da se izborite sa anksioznošću ili depresijom, da sredite sopstvene misli, i dati vam osećaj bolje kontrole nad sopstvenim životom.
 
Možda nećete moći da napišete pravu priču, u klasičnom književnom smislu. To je sasvim u redu. Možete jednostavno da napravite listu stvari koje su vam se dogodile. Ključ je da se oduprete potrebi da sami sebi sudite. Samo zabeležite. Prosto i jednostavno.
Tada ste uradili dve stvari: pišete i pokušavate da shvatite situaciju u kojoj ste se našli i zatim krenete dalje.
 
Vreme i distanca će vam dati perspektivu. Oboje vam pomaže da  sagledate stvari drugačije. Možete da zapitate sebe kakve promene su mogle, ili će moći da se naprave na osnovu ovog iskustva. Nekada je dobro pisati o tome kako je nekad bilo, i kakva ste osoba bila pre nego što su teškoće počele da vas preplavljuju.
Osvežavanje ovih sećanje vas mogu približi vašoj suštini. I mogu doneti nadu i motivaciju. Dok pišete možete razmotriti svoja iskustva, videti šta ona kažu  o vama i načinu koji ste izabrali da se izborite sa njima.
 
Da li vam vaše priče govore da “uvek padate”, “odustajete”, ili da “nikada niste bili dobri ni u čemu”? DObili ste informaciju na osnovu koje možete tragati za pričama koje će vam reći i drugačiju stranu: vreme u kome ste bili čvrsto na zemlji i donosili važne životne odluke. Sigurno možete naći ova vremena,uprkos naizgled očajnoj i nerešivoj situaciji,  i otkrićete veliku unutrašnju snagu i nove pravce. Jer, niko od nas nije potpuno crn, ni skor beo.
 
Možda ćete otkriti da vaša “uspešna vremena” nisu bila proizvod samo “puke sreće” već da su bile zasnovana na vašoj odlučnosti da ne odsutajete. Ili da promenite pravac. Vreme je najbolji prijatelj pisca. Ono vam dozvoljava da pustite vaš bes, ljutnju, strahove, da odu.
 
Što je još važnije, počećete da uviđate da uprkos osećanjima koja su vas pritisla u vezi nećega što vam se dogodilo, vi verovatno imate mnogo više snage da zaigrate ulgou u vašoj sopostvenoj životnoj priči. Terapija pisanjem tako može da postane vaš lični terapuet. U radionici pisanja moežte da naučite brojne tehnike i vežbe koje će vam u tome pomoći.
 
Jer, u životu ne možeš da zaustaviše vetar da duva. Ali možeš uvek da podesiš jedra. Zar ne?
 
Ako vam se sviđa, podelite....