fbpx

Mali trik za Veliki strah

Teskoba, uznemirenost, nervoza ili anksionost je problem sa kojim se u životu  susreće sve veći broj ljudi. Mnogi izbegavaju da potraže pomoć ili savet, i pokušavaju da sami prevaziđu ove probleme. Šta činiti? Terapija pisanjem može da vam ponudi neke odgovore.

Kada se suočite sa teskobom, nervozom, strahom ili zabrinutošću, pokušajte sa sledećom tehnikom: zamislite i zapišite u obliku terapijske beleške ili konstruisane terapijske priče, sve moguće negativne posledice situacije s kojom se suočavate. Onda, zamišljajući najgori ishod, čak i ako će se dogoditi mali slučajni događaji – zamislite sve što bi moglo poći po zlu, na najgori mogući način. Zamislite i napišite na papiru najgore rezultate. Na taj način iznećete problem izvan sebe u obliku pisanog teksta, vaših negativnih misli i emocija.

Šta je najgore što mi se može dogoditi?

Kada preuveličavate svoje strahove i zamišljate najgoru stvar koja se može dogoditi, ćitajući on što ste napsali učinite da vaši predstojeći strahovi izgledaju nerazumni. Shvatićete da i najgori mogući scenario ipak nije tako strašan. Često, ovo razmišljanje i pisanje – i vaš smisao za humor – obično vraća vašu perspektivu na anksioznost sa kojom se suočavate. Shvatićete da, u najgorem slučaju, ništa što bi se vama moglo dogoditi nije toliko značajno.

Bernard Rasel, filozof i književnik,  je ovoj tehnici zanimljivo pisao: ”Kada se dogodi neka nesreća, ozbiljno i namerno razmislite šta je najgore što bi se moglo dogoditi. Gledajući tu moguću nesreću u lice, dajte sebi razumne razloge za razmišljanje da nakon svega toga ne bi bilo tako strašne katastrofe. Takvi razlozi uvek postoje, jer u najgorem slučaju ništa što vam se događa nema nikakav kosmički značaj. Kada ste neko vreme stalno gledali na najgoru mogućnost i rekli sebi sa stvarnim uverenjem, “Pa, uostalom, to ne bi bilo toliko važno”, otkrićete da se vaša briga smanjuje u neobičnoj meri. Možda će biti potrebno da ponovite proces nekoliko puta, ali na kraju, ako niste ništa izbegli u suočavanju sa najgorim mogućim problemom, videćete da vaša zabrinutost potpuno nestaje i zamenjena je nekom vrstom uzbuđenja”.

Raselov metod prevazilaženja anksioznosti i zabrinutosti nagoveštava stoičku praksu “premeditatio malorum” – koja unapred zamišlja potencijalne nesreće i vraća emocionalnu smirenost kroz pozitivne afirmacije. Ova klasična tehnika helenističkog sveta je u dogledno vreme postavila temelje za terapiju izloženosti (CBT @ REBT), gde se anksioznost tretira kroz izloženost stresnim događajima ili in vitro (u laboratoriji uma) ili in vivo (u stvarnom životu). Terapija pisanjemje odličan model da ovaj koncept primenite u vašem životu.

Briga je zapravo strah

Briga je oblik straha, a svi oblici straha proizvode zamor. Čovek koji je naučio da ne oseća strah naći će umor svakodnevnog života enormno smanjen. … Pravi kurs sa svakom vrstom straha je razmišljati o tome racionalno i smireno, ali sa velikom koncentracijom, sve dok nije potpuno upoznat.

Ideja za uticaj: Kada se suočite sa svojim strahovima, poricanje nikada nije mudra strategija, pozitivna akcija jeste!

Rimski lirski pjesnik Horacije zagovarao je: „Setite se da zadržite miran i uravnotežen um pred licem nedaća“ (slobodno preveden sa latinskog „aekuam memento rebus in arduis servare mentem“ u Odes, II, 3).

Pesnici su znali koliko je pisanje lekovito. Probajte i vi da budete sami sebi terapeut. Možda ćete se iznenaditi rezultatima!

Ako vam se sviđa, podelite....