fbpx

Strahovi i pisanje

Zašto je Miloš počeo da piše?

Miloš nije mogao da se seti vremena kad se nije bojao. Bojao se svoje majke zbog muškaraca koje je dovodila kući, a njenih nepredvidljivih promena raspoloženja bojao se još i više. Udarila bi ga po licu s jednakom lakoćom kao što bi ispred njega stavila tanjir sa žitaricama za doručak, a ponekad bi učinila i jedno i drugo u razmaku od deset sekundi.

Za razliku od nje, većina muškaraca nisu bili ni zli ni nasilni. Zapravo, ponekad su ga vodili na košarkaške utakmice, ili mu davali novac da im kupi cigarete ili pivo u radnji na uglu. No, njegova majka i muškarac koji bi bio s njom često bi njemu i sestri govorili da ostanu u dvorištu dok ih ne pozovu na večeru. Miloš je gledao kako spuštaju roletne i tada je znao da njegova kuća i njegova majka ne pripadaju njemu. Ta spoznaja bila mu je mnogo gora od majčinog šamara.

Miloš se svakoga jutra budio s bezimenim strahom koji mu je izjedao rupu u želucu poput gladne životinje. Prizori iz snova pratili su ga kroz dan, nedefinisani, nepovezani, kao noćni odrazi lica u prozoru tramvaja, lica koja bi mu govorila da ništa ne vredi. To su bile slike koje su se gubile u sećanju, kao sitni komadići papira koji tonu na dno bunara, neplanirano, nevođeno i, na kraju krajeva, nevažno. Sve dok nije počeo da piše i otkriva duboke stvari skrivene u njemu.

Kako da pisanjem pobedite strahove?

Ne postoji lak metod za prevladavanje vaših strahova, ali evo šta sam naučio, iz prve ruke i od drugih.

  1. Prvo priznajte svoj strah. Ovo je veliki korak. Ako danas to učinite, uradili ste nešto sjajno. Mnogi od nas imaju razne strahove, ali oni su u našoj okolini neopaženi, nepriznati, dok se trudimo da ih ignorišemo i pravimo se da ih nema. Ali oni su tamo. I oni utiču na nas, svakog dana, celog života. Zato priznajte strah.
  2. Zapišite svoje strahove. Koji je vaš strah? Zapišite to na papir. Ako to napišete, ne samo da priznajete da ga imate – izvlačeći ga u svetlost – već eksternalizuje strah. On uzima strah iz mračnih vrelih mesta u zadnjem umu, gde ima moć nad vama, u svetlost dana, van vas, gde imate moć nad strahom. Preuzmite kontrolu nad njim tako što ćete je zapisati. Sada je izvan vas. Možete nešto da učinite. Ja lično volim da ga zgužvam i pocepam, ali možete raditi sve što želite. Okačite ga na frižider kao podsetnik na svog neprijatelja.
  3. Osetite strah. Priznali ste, ali još se uvek toga bojite. Nerado gledate u njega. Ali, ne više. Priznajte da niste sami, da SVI imamo strahove, da svi mislimo da možda nismo dovoljno dobri.  Zapitajte se: šta je najgore što se može dogoditi? Često nije tako loše kako mislimo. Plašite li se neuspeha u novoj karijeri? Šta bi se desilo da to učinite? Dobićete drugi posao. Plašite li se da vas neko od suprotnog pola odbaci? Šta bi se desilo onda? Lizali biste svoje rane, pronašli biste nekoga ko je više prikladan za vas, živeli biste. Uvek imza način, uvek ima izlaz. Živećete.
  4. Upoznajte ga. Morate ga osetiti i učiniti da vam bude svejedno.. Da biste pobedili strah, to jednostavno morate učiniti. Kao kad skačete u bazen: nemojte o tome razmišljati. Samo skočite! To je uzbudljivo osećanje.
  5. Pripremite se za bitku. Kada idete ka protivniku, pripremite se. Naoružate se, imate plan borbe i trenirate se. Učinite to u svojoj borbi protiv svog straha: naoružajte se, napravite plan borbe, vežbajte. Onda izađite i sprovedite plan!
  6. Mali koraci. Osvajanje straha i sleđenje životnog cilja mogu biti neodoljivi, zastrašujući. Dakle, počnite s malim. Samo napravite jedan mali dečji korak. Nešto što znate da možete da učinite. Nešto u čemu ste sigurni da uspete. Zatim se osetite dobro zbog toga i napravite još jedan mali korak bebe. Nastavite tako, i uskoro ćete osvojiti planinu.

Terapijsko pisanje je vaš moćan saveznik u ovom procesu. Uzmite olovku i papir i krenite. Tako ćete uzeti svoj žitvot u svoje ruke. Uspeh vam je zagarantovan. Nema sumnje u to. I

spobajte terapiju pisanjem i pridružite nam se. Strahovi će postati samo jedan dalek, ružan san a vi sami sebi najbolji terapeut!

Ako vam se sviđa, podelite....