fbpx

Pisma za kišne dane

 

Jedna od sjajnih lekovitih tehnika u terapijskom pisanju je pisanje pisama. U pismima postoji nešto što gotovo trenutno oporavlja misli i osećanja. Kada pišemo pismo, voz od naših misli u glavi ne zastajkuje na stanicama, a bes i anskioznost se ne hrane kontranapadima. U stanju smo da dovršavamo rečenice i nismo u situaciji da nas drugi ljudi stalno prekidaju.

Tvoja intuicija odlično zna šta treba da pišeš. Zato joj se skloni sa puta i uzmi olovku u ruke.

Ova tehnika koristi nekoliko vrsta pisama: pisma drugim značajnim osobama u našem životu, pisma nama samima u različitom vremenu i prostoru, pisma empatije, saosećanja…Bez obzira na oblik i formu, ona uvek služe da se povežemo sa sobom i sa našim osećanjima, da nam pokažu put da prevaziđemo mnoge stresove i emocionalne probleme sa kojima se svakodnevno srećemo. To je ujedno i jedna od osnovnih tehnika koje učimo u radionicama terapijskog pisanja.

Problem sa komunikacijom “lice u lice” nastaje kada postanemo uznemireni, zbrkanih misli, jer naši sagovornici imaju svoje sopsotvene ideje, misli, emocije i razumevanje situacije, i sve se to često menja tokom razgovora.

Kada pišemo pisma sebi ili drugima, ovih nezgodnih trenutaka nema, i možemo potpuno da se posvetimo onome kome pišemo pismo.Druga važna stvar je da jesvrha ovih pisama da ih pišemo samo za sebe. Ova pisma NIKADA ne šaljemo osobama kojima pišemo. Pišemo ih drugima koji na neki način značajni u našem životi, ili ih peišemo sami sebi kakvo smo bili u prošlosti, kakvi smo sada ili kakvi želimo da budemo u budućnosti. Zašto ne šaljemo pisma ako ih pišemo nekom drugom? Zato što oni ne znaju za ova pisma i zato što druge ljude ne možemo da menjamo. Ali, zato možemo da menjamo naša osećanja, i to je ono što je lekovito u ovim pismima za kišne dane.

Druga stvar koja je lekovita kod pisanja različitih vrsta ovih pisama, je to što dopuštate da vas vodi vaša intuicija. Kada intucija preuzme stvar, tada reči počnu da teku. Naše srce je tamo gde naše misli idu. Ali, moramo uvek pratiti naše srce, a ne da ono prati nas.

Bilo da pišete terapijska pisma ili vodite teprapijski dnevnik, uvek nađite vremena da ispraznite vaš um svakog dana, i da se povežete sa ljubavlju. Tada će mnoge vaše odluke biti sasvim drugačije. Korisne i lekovite, zar ne?

Ako vam se sviđa, podelite....